Brzmi abstrakcyjnie? To chyba najlepszy powód, żeby spróbować 😉
Szczególnie, gdy próbujesz ograniczać kalorie, a nie lubisz się głodzić.
Fantastyczny w smaku, niezwykle zdrowy i łatwy do przyrządzenia.

 

Składniki:

 

1 średni kalafior
1 średnia cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 szczypty tymianku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

Kalafior myjemy, odcinamy liście i twarde części.

 

k1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Różyczki kalafiora wrzucamy do blendera.

 

k2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miksujemy bardzo krótko – tak żeby otrzymać wielkość ryżu.

 

Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno.
Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie straciła jasnego koloru.

 

k3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę przez kilka minut.

 

k4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodajemy zmiksowany kalafior.
Smażymy na małym ogniu 10-15 minut intensywnie mieszając.

 

k5

Ryż z kalafiora

 

 

 

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i serwujemy jak tradycyjny ryż.

 

Wariacje na temat:

 

k6

Ryż z kalafiora z ziołami, kurkumą i sosem sojowym

 

 

 

Z dodatkiem ulubionych ziół, kurkumy i sosu sojowego.
Okraszony łyżką oleju lnianego, oleju z awokado lub oliwą z oliwek.

 

k7

Ryż z kalafiora z ziołami, pomidorami, bazylią, kurkumą i sosem sojowym

 

 

 

Z dodatkiem pomidorów, bazylii, ulubionych ziół oraz kurkumy
(kurkumy dla koloru, smaku i profilaktyki antyrakowej),
sosu sojowego i posypką z gomasio.

Żródło: Kaila Natura