Brzmi abstrakcyjnie? To chyba najlepszy powód, żeby spróbować 😉
Szczególnie, gdy próbujesz ograniczać kalorie, a nie lubisz się głodzić.
Fantastyczny w smaku, niezwykle zdrowy i łatwy do przyrządzenia.
Składniki:
1 średni kalafior
1 średnia cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 szczypty tymianku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, odcinamy liście i twarde części.
Różyczki kalafiora wrzucamy do blendera.
Miksujemy bardzo krótko – tak żeby otrzymać wielkość ryżu.
Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno.
Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie straciła jasnego koloru.
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę przez kilka minut.
Dodajemy zmiksowany kalafior.
Smażymy na małym ogniu 10-15 minut intensywnie mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i serwujemy jak tradycyjny ryż.
Wariacje na temat:
Z dodatkiem ulubionych ziół, kurkumy i sosu sojowego.
Okraszony łyżką oleju lnianego, oleju z awokado lub oliwą z oliwek.
Z dodatkiem pomidorów, bazylii, ulubionych ziół oraz kurkumy
(kurkumy dla koloru, smaku i profilaktyki antyrakowej),
sosu sojowego i posypką z gomasio.
Brak komentarzy